Sociale veiligheid in de zorgsector

In de zorgsector is sociale veiligheid van cruciaal belang om een omgeving te creëren waarin patiënten, bewoners en zorgverleners zich veilig, beschermd en gerespecteerd voelen. Sociale veiligheid houdt in dat er aandacht wordt besteed aan het voorkomen en aanpakken van ongewenst gedrag, intimidatie, agressie en andere vormen van geweld in de zorgomgeving.
 
Wist je bijvoorbeeld dat meer dan de helft van de mensen met een zorg-of welzijnsberoep vorig jaar één of meerdere keren te maken kreeg met ongewenst gedrag, zoals seksuele intimidatie of (verbale) agressie? Reden te meer om te zorgen voor een veilige omgeving voor zowel patiënten en bezoekers, als medewerkers.

Heb jij ons artikel in de nieuwste editie van FMT Gezondheidszorg al gelezen?
Ziekenhuizen
Ziekenhuizen zijn complexe organisaties waar vaak veel medewerkers, patiënten en bezoekers aanwezig zijn. Ook kunnen emoties en bepaalde ziekten ongewenst gedrag veroorzaken. Hoe ga je hier als zorgprofessional mee om? Lees meer over ons cursusaanbod voor ziekenhuizen.
Woonzorg
In woonzorgcentra komen allerlei vormen van ongewenst gedrag voor. Om een prettige, veilige werkplek te behouden is het van belang om goed te kunnen handelen in het geval van grensoverschrijdend gedrag. Lees meer over ons aanbod cursussen voor woonzorgcentra.
Apotheken
Apotheekmedewerkers krijgen te maken met allerlei verschillende partijen: patiënten, huisartsen, zorgverzekeraars etc. Helaas zijn niet alle patiënten even begripvol en staan er soms agressieve, intimiderende patiënten aan de balie. Bekijk onze cursus Omgaan met agressie en ongewenst gedrag.
Fysiotherapie
In de bewegingstherapie is er vaak sprake van lichamelijk contact. Veiligheidstrainingen zorgen ervoor dat therapeuten weten wat te doen als patiënten ongewenst gedrag vertonen. Weinig tijd om verschillende cursussen te volgen? Train modulair!
Huisartsen
Bij de huisarts komen allerlei verschillende soorten mensen. Zowel telefonisch, als in de wachtkamers en spreekruimtes komt intimidatie, agressie en ongewenst gedrag voor, veelal veroorzaakt door emoties en onbegrip. Bekijk ons cursusaanbod.
Mondzorg
Niet iedereen gaat even graag naar de tandarts. Patiënten zijn soms gestrest over behandelingen of facturen en uiten dit op een vervelende manier tegen de assistenten en tandartsen. Tijdens onze cursus leer je gesprekstechnieken en de-escaleren.

Sociale veiligheid

Helaas komt grensoverschrijdend gedrag in de zorg regelmatig voor. Denk aan verbale of fysieke agressie, (seksuele) intimidatie, intimidatie of bedreiging. Ook hier hebben we een speciale cursus voor ontwikkeld. 

Fysieke veiligheid

Speciaal voor medewerkers in de zorgbranche hebben wij de cursus 'BHV Basis Zorg' ontwikkeld. Hier komen de basisvaardigheden van EHBO, brandbestrijding en ontruiming aan de orde.

Maatwerk

Wil je volledig risicogericht trainen? Dat kan door modulair te trainen. Dan stellen wij een passend programma samen aan de hand van de risicoanalyse zodat we jouw zorginstelling zo veilig mogelijk kunnen maken.

 

de Veiligheidsambitie van jouw organisatie

JOUW WENSEN + ONZE KENNIS = JOUW VEILIGHEIDSPROGRAMMA OP MAAT 
 

Naast onze basisopleidingen voor de inrichting van jullie bedrijfsnoodorganisatie hebben we verschillende unieke bouwstenen. Hiermee kan je opleidingen uitbreiden of een programma op maat samenstellen. Zo bepaal jij zelf op welke risico’s jij de nadruk legt. Dit leggen wij vast in het veiligheidsambitieplan, jouw stappenplan om te werken aan de veiligheid in jouw organisatie!

 

Downloads & artikelen

Klantcase Zorggroep
Ter Weel
Ongewenst gedrag
in ziekenhuizen 
Veiligheids-
checklist 


 
Feiten & cijfers
zorgsector 

info@veiligheidstrainingen.nl

024 373 0977
Bel ons terug
.