Veiligheid in het basisonderwijs

Ongewenst gedrag in het basisonderwijs omvat diverse vormen van gedrag die een negatieve invloed hebben op de leeromgeving. Dit kan variëren van discriminatie en uitsluiting tot verbale en fysieke confrontaties met leerlingen. Daarnaast krijgen docent in het basisonderwijs ook regelmatig te maken met grensoverschrijdend gedrag van ouders. Om een veilige en ondersteunende leeromgeving te behouden, is het belangrijk dat docenten weten hoe ze effectief kunnen omgaan met deze uitdagingen. 

 

Sociale veiligheid

Helaas komt grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs regelmatig voor. Denk aan verbale of fysieke agressie, intimidatie of bedreiging van leerlingen of ouders. Leer omgaan met ongewenst gedrag in het onderwijs.

Fysieke veiligheid

Fysieke veiligheid kan nog best een uitdaging zijn, omdat je te maken hebt met grote groepen jonge leerlingen. Een ontruiming met kleine kinderen verloopt bijvoorbeeld anders dan een ontruiming met zelfredzame volwassenen. Het is belangrijk om dit regelmatig en goed te oefenen.

Modulair trainen

Wil je risicogericht trainen? Dat kan door middel van modulair trainen. Welke cursussen het beste bij jouw basisschool passen is afhankelijk van allerlei verschillende factoren, daarom stellen wij de modules van het cursuspakket samen op basis van de risicoanalyse. Wil je meer weten over welke cursussen en trainingen het beste bij jouw school passen? 
Hoe ziet een modulair trainingsprogramma eruit voor basisscholen?
  • Basisregels Eerste Hulp
  • Ongevallen met kinderen
  • Reanimatie kinderen
  • Reanimatie volwassenen
  • Brandbestrijding theorie
  • Brandbestrijding praktijk
  • Ontruiming Tabletop
  • Omgaan met agressie en ongewenst gedrag 

 

Artikel |  Hoe ga je als docent om met ongewenst gedrag van ouders? 
 

Docenten in het basisonderwijs hebben de taak om jonge leerlingen te begeleiden en te onderwijzen. In dat werk krijgen zij soms te maken met ongewenst gedrag van ouders. Dit gedrag kan variëren van overmatige kritiek tot ongepaste betrokkenheid bij schoolwerk. Om een veilige en ondersteunende leeromgeving te behouden, is het belangrijk dat docenten weten hoe ze effectief kunnen omgaan met deze uitdagingen. In dit artikel verkennen we de verschillende vormen van ongewenst gedrag van ouders in het basisonderwijs en delen we tips om hier goed mee om te gaan.

 


info@veiligheidstrainingen.nl

024 373 0977
Bel ons terug
.