BHV.NL bestaat 25 jaar!
maandag 1 juli 2019
Al 25 jaar zet BHV.NL zich dagelijks in voor de veiligheid van (werkend) Nederland. BHV.NL wil op een vernieuwende manier aantrekkelijke veiligheidsoplossingen bieden en zo de bedrijfsveiligheid van klanten vergroten. Kwaliteit, klant- en servicegerichtheid staan hierbij hoog in het vaandel. Om dit te vieren profiteren de klanten en cursisten een jaar lang van kortingen, cadeaus en inspiratie voor het vergroten van de bedrijfsveiligheid.
Jubileumacties
€200,- introductiekorting
Plan vóór 31 december 2019 een Incompany training BHV of BHV Herhaling en ontvang €200.- korting op een cursus omgaan met agressie en ander ongewenst gedrag van veiligheidstrainingen.nl! Al onze agressietrainingen worden afgestemd op de specifieke wensen en behoeften van jouw organisatie.
Wij zoeken evaringsverhalen
Wij willen dat iedereen inziet dat BHV’er onmisbaar zijn. Daarom zijn we op zoek naar ervaringsverhalen. Deel je ervaring met ons en laat iedereen het belang van het BHV’er zijn inzien. Onder alle inzendingen verloten we iedere maand een EHBO-verbandkoffer!
Lees meer
-
Het verminderen van seksueel grensoverschrijdend gedragIn maart 2023 heeft I&O Research een rapport gepubliceerd over seksueel grensoverschrijdend gedrag in Nederland. Het onderzoek bracht bevindingen aan het licht over hoe Nederlanders denken over, associëren met, en reageren op dit actuele maatschappelijke probleem. Wil je weten hoe je seksueel grensoverschrijdend gedrag kan voorkomen, en meer weten over hoe je het beste kan handelen als het tóch voorkomt? Bekijk dan de cursus Omgaan met seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag.
-
-
-
-
-
-
-
Steeds meer medewerkers last van ongewenste aandacht1 op de 5 vrouwelijke medewerkers van 15 tot 25 jaar krijgt op de werkvloer te maken met ongewenste seksuele aandacht. Dat blijkt uit onderzoek van CBS en TNO. De enquête is afgenomen in het laatste kwartaal van 2021 bij 50.000 medewerkers van 15 tot 75 jaar. Daarbij is het opvallend dat dit ongewenste gedrag het vaakst van externe personen komt, zoals klanten, patiënten, leerlingen en passagiers. Beroepsgroepen met veel persoonlijk contact zijn extra kwetsbaar. Denk aan verpleegkundigen, verzorgenden, kassamedewerkers en horecapersoneel. Hoeveel van deze onjuist bejegende vrouwen werken bij jouw organisatie, denk je? En nog belangrijker: hoe kun je deze groep helpen dit ongewenste gedrag te voorkomen of om te buigen?
-
Nieuw! Individueel te volgen training voor omgaan met ongewenst gedrag en agressieEen winkelverkoper die wordt bedreigd. Een receptioniste die een schreeuwpartij over zich heen krijgt. Een leraar die agressieve leerlingen in zijn klas heeft. Of een woedende inwoner aan de balie bij de gemeente. Het is aan de orde van de dag.