Omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven

woensdag 19 april 2023
Als je in Nijmegen woont heb je de posters misschien al gezien, want de gemeente roept op om alert te zijn op ongewenst gedrag. De boodschap van deze campagne, die eerder ook te zien was en Enschede en Almelo, is helder: focus je niet op de dader, maar vraag het slachtoffer of hij/zij oké is. Zo wil de gemeente op een positieve manier bewustwording creëren rond het onderwerp en tips geven over wat we kunnen doen in situaties waar seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomt.  

Intimidatie op straat, in de kroeg en op festivals

De omvangrijke campagne van Rutgers loopt sinds 2018, maar het onderwerp is nog altijd even actueel. Seksuele intimidatie komt helaas nog te vaak voor op straat, in de kroeg en op festivals. Wat voor de één prima is, kan voor de ander grensoverschrijdend zijn. Daarnaast heeft de gemeente Nijmegen ook een campagne lopen gericht op mannen. Zij willen aandacht voor de grenzen van vrouwen, en hopen hiermee het gesprek aan te kunnen gaan over waar deze grenzen liggen en hoe dat verschilt per persoon. Uiteindelijk willen we allemaal in een veilige stad leven waar iedereen zich op zijn gemak kan voelen, en dat is nog niet zo vanzelfsprekend. 

See something...say something. Ben je oke?

Op www.benjeok.nl kun je allerlei handige tools vinden die je kunnen helpen om ongewenst gedrag te herkennen. Ook vind je er tips over hoe je ermee om kan gaan als het voorkomt. Deze campagne is niet alleen gericht op mensen die geïntimideerd worden, maar ook op bystanders. Zij kunnen het slachtoffer helpen door o.a. te vragen: “Ben je oke?”. Daarnaast kun je op de website toolkits, checklists en instructies vinden die die je zelf kan gebruiken of kan delen met anderen. 

Omgaan met ongewenst gedrag

Werk je in de horeca en wil je meer weten over hoe je om kan gaan met seksuele intimidatie? Bekijk dan eens onze cursus Omgaan met grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie (veiligheidstrainingen.nl). Tijdens deze cursus, op een locatie bij jou in de buurt, leer je hoe je ongewenst gedrag kan herkennen en situaties onder controle kan krijgen. Ook het oefenen van scenario’s kan ontzettend helpen en zorgen ervoor dat je voorbereid bent, en professioneel kan handelen wanneer dat nodig zal zijn. Meer informatie over ongewenst gedrag kun je vinden op www.veiligheidstrainingen.nl | ongewenst gedrag.   

 

Lees meer

 • Laat je inspireren en zet veiligheid op nr. 1 in 2024
  Laat je inspireren en zet veiligheid op nr. 1 in 2024
  Wil jouw organisatie in 2024 aan de slag met bedrijfsveiligheid, maar kunnen jullie wel wat inspiratie gebruiken? We delen graag de succesvolle veiligheidsinitiatieven van andere bedrijven met je, zodat jouw organisatie vol goede ideeën dit nieuwe jaar tegemoet kan. Zoals het organiseren van een BHV-dag, het organiseren van activiteiten tijdens de Week van de Veiligheid, het versterken van de bedrijfsnoodorganisatie en effectieve methoden om ongewenst gedrag aan te pakken.
 • Het verminderen van seksueel grensoverschrijdend gedrag
  Het verminderen van seksueel grensoverschrijdend gedrag
  In maart 2023 heeft I&O Research een rapport gepubliceerd over seksueel grensoverschrijdend gedrag in Nederland. Het onderzoek bracht bevindingen aan het licht over hoe Nederlanders denken over, associëren met, en reageren op dit actuele maatschappelijke probleem. Wil je weten hoe je seksueel grensoverschrijdend gedrag kan voorkomen, en meer weten over hoe je het beste kan handelen als het tóch voorkomt? Bekijk dan de cursus Omgaan met seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag.
 • BHV opfrisweken bij BHV.NL
  BHV opfrisweken bij BHV.NL
  BHV.NL doopt de zomermaanden om tot BHV opfrisweken. Heel juli en augustus staan in het teken van het opfrissen van kennis en vaardigheden. 
 • BHV helpt je de balans op te maken
  BHV.NL helpt je de balans op te maken: hoe veilig is jouw organisatie?
  Hoe veilig is jouw organisatie?
 • Nederlandse overheid komt met actieplan tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag en geweld
  Nationaal actieplan seksueel ongewenst gedrag in aantocht
  Wat kun (en moet) jij doen als werkgever?
 • BHV opfrisweken 2023 - BHV.NL
  BHV opfrisweken 2023 - BHV.NL
  Bij BHV.NL staat de zomer weer in het teken het opfrissen van kennis en vaardigheden. Want jaarlijks je kennis opfrissen kan van levensbelang zijn.
 • Steeds meer medewerkers last van ongewenste aandacht
  Steeds meer medewerkers last van ongewenste aandacht
  1 op de 5 vrouwelijke medewerkers van 15 tot 25 jaar krijgt op de werkvloer te maken met ongewenste seksuele aandacht. Dat blijkt uit onderzoek van CBS en TNO. De enquête is afgenomen in het laatste kwartaal van 2021 bij 50.000 medewerkers van 15 tot 75 jaar. Daarbij is het opvallend dat dit ongewenste gedrag het vaakst van externe personen komt, zoals klanten, patiënten, leerlingen en passagiers. Beroepsgroepen met veel persoonlijk contact zijn extra kwetsbaar. Denk aan verpleegkundigen, verzorgenden, kassamedewerkers en horecapersoneel. Hoeveel van deze onjuist bejegende vrouwen werken bij jouw organisatie, denk je? En nog belangrijker: hoe kun je deze groep helpen dit ongewenste gedrag te voorkomen of om te buigen? 
 • Nieuw! Individueel te volgen training voor omgaan met ongewenst gedrag en agressie
  Nieuw! Individueel te volgen training voor omgaan met ongewenst gedrag en agressie
  Een winkelverkoper die wordt bedreigd. Een receptioniste die een schreeuwpartij over zich heen krijgt. Een leraar die agressieve leerlingen in zijn klas heeft. Of een woedende inwoner aan de balie bij de gemeente. Het is aan de orde van de dag. 
 • Een veilig 2021
  Een veilig 2021
  Ook in 2021 wil je jouw collega's én bezoekers een veilige(re) omgeving bieden. Wij helpen je graag op weg!

info@veiligheidstrainingen.nl

024 373 0977
Bel ons terug
.